EFISZ
AZ EFISZ
dokumentumok

2021.08.04.

A V4 Smart Platform 2 projekt a korábbi hazai iparági partnerek közreműködésével valósul meg

2021. május 21-én együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a V4 Smart Platform korábbi hazai iparági partnerei (OTP Bank Nyrt., MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., i-Cell MobilSoft Zrt., Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és SAP Hungary Kft.) a V4SP 2 projekt vonatkozásában. 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségi időszakában indította el a szakmai párbeszédet és az együttműködések kialakítását a V4 Smart Platform megvalósítása céljából.

A V4 Smart Platform kialakításának célja, hogy a V4 tagországokban közösen bevezethető, egységesen átjárható, a lakosság kényelmét és a digitális gazdaságfejlesztést támogató szolgáltatások valósuljanak meg úgy, mint a mobilitási (közlekedési), turisztikai szolgáltatások közötti átjárhatóság biztosítása, közös, egységes elektronikus és mobilfizetési infrastruktúra létrehozása, a digitális szolgáltatások új generációjának összehangolt, nyitott modellben történő biztosítása, valamint a V4 tagországok vállalatai számára új piaci lehetőségek biztosítása.

A kitűzött célok megvalósítása érdekében a hazai iparági partnerek közreműködésével elindult egy szakmai közösség kialakítása. Az együttműködés eredményeként megfogalmazásra kerültek a határokon átnyúló lehetséges szolgáltatásfejlesztési javaslatok, valamint a nemzetközi partnerek közreműködésével kidolgozásra került a határon átnyúló digitális szolgáltatások fejlesztését támogató „White Paper”.

A 2021/2022-es magyar V4-es Elnökségi Programban a V4 Smart Platform 2 projekt a korábbi Elnökségi Programban elindított kezdeményezés folytatása.

2021. július elsejétől Magyarország tölti be a Visegrádi Együttműködés soros elnöki tisztségét, és ezen Elnökségi Program részeként valósul meg a projekt a korábbi hazai iparági partnerek (OTP Bank Nyrt., MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., i-Cell MobilSoft Zrt., Nemzeti Mobilfizetési Zrt., SAP Hungary Kft.) közreműködésével.

A V4SP 2 projekt fő célja az együttműködő partnerekkel a lehetséges szolgáltatások üzleti, jogi és technológiai modelljeinek a kidolgozása és határon átívelő szolgáltatások összekapcsolásával megvalósuló mintaprojektek előkészítése.

További célkitűzés a turisztikához kapcsolódó, komplex szolgáltatási értékláncok kialakítása, előkészítése rugalmas tervezhetőséggel, átjárhatóság biztosításával és innovatív digitális megoldásokkal. 

A projekt lehetőséget biztosít arra is, hogy a Visegrádi Együttműködés tagországai bizonyos szegmensekben a digitalizáció segítségével közös, egységes, átjárható piacot hozzanak létre.

A 2021/2022-es magyar V4 Elnökség hivatalos elnökségi programfüzete itt olvasható (új lapon nyílik).

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram